Kopen bij Aliexpress, waarop letten?

Voor de liefhebbers van goedkope gadgets en hebbedingetjes, is Aliexpress een echte schatkist. Met enorm lage prijzen en meestal gratis verzending oogt dit aanbod erg aantrekkelijk. Maar klopt dat wel? Kan je kwaliteit krijgen op Aliexpress? Is gratis verzending echt wel gratis? Waarop moet ik letten bij mijn aankoop en wat zijn de valkuilen? We zetten ze graag even voor je op een rij.

Verzendkosten

Het loont de moeite om op de webshop te zoeken op producten die gratis worden verzonden, die kan je netjes oplijsten met behulp van de zoekfilters. Maar hou er ook rekening mee dat vaak al verzendkosten of administratiekosten werden verrekend in de prijs van het product. Wanneer je dus je favoriete item in de shop hebt gevonden, kan je ook steeds een nieuwe zoekopdracht inplannen of die niet door een andere partner goedkoper met aparte verzendkost wordt aangeboden.

Pas ook op van verkopers die na aankoop nog snel een berichtje sturen of je een bijkomende betaling zou willen uitvoeren omdat de verzendkosten zo hoog uitvallen. Aliexpress is een uiterst gereguleerd verkoopplatform dat zijn kopers zo goed mogelijk beschermt, maar dat betekent niet dat je geen slachtoffer kan worden van oplichting. Aliexpress laat zijn kopers een all-in prijs betalen bij afrekening en zal dus nooit een bijkomende betaling achteraf vragen. Bij problemen kan je steeds een klachtendossier openen op het platform, al moet je daar vaak wel wat geduld bij uitoefenen.

Invoerrechten en accijnzen

Sinds dit jaar is er op elke aankoop bij Aliexpress ook BTW verschuldigd. Pakketjes die goedkoper zijn dan 150 EUR krijgen bij afrekening op de webshop extra BTW toegekend bovenop de prijs, die je meteen aan de leverancier zelf betaalt bij je bestelling. Hou er dus altijd rekening mee dat de prijs die je bij het product ziet staan, steeds zonder btw is.

Pakketten die meer dan 150 EUR kosten, krijgen geen BTW aangerekend in de webshop, maar moeten wel nog steeds door de ontvanger betaald worden. De bezorgdienst zal aanvankelijk het bedrag van de BTW bedragen zelf voorschieten, maar vragen dan eerst een betaling aan jou voor ze het pakje overhandigen. Hou er ook rekening mee dat hier dan ook nog administratiekosten zullen bijkomen. Zo zal een pakje van 150 EUR, met 21% btw te betalen en de administratiekost bij bijvoorbeeld DHL, je al gauw en totaalfactuur van 196 EUR opleveren.

Voor de pakketten boven de 150 EUR wordt ook gekeken of er nog invoerrechten moeten betaald worden. Dit hangt af van het soort item dat je koopt. Meestal is dit een percentage van de totale kost. En bij enkele uitzonderingen betaal je ook nog accijnzen op je aankoop, zoals bijvoorbeeld bij tabaksproducten, alcohol of essentiële oliën.

Verbod op invoer

Sommige producten kan je dan wel op Aliexpress aankopen, maar zullen nooit geleverd worden, omdat er nu éénmaal een verbod op invoer van die items op rust. Wapens zijn een voor de hand liggend product, net als namaakproducten, maar ook alle onderdelen en items die met vaping gerelateerd worden zullen niet door de douane raken.

Gebruik ook je coupons

Op Aliexpress is er altijd en overal waar een coupon voor te vinden, zodat steeds enkele centen of procenten van je aankoop af kan doen. Het systeem van Aliexpress is niet het meest eenvoudige, maar eens je er je weg in vindt, zal je vast nog meer koopjes kunnen doen.

Uitgelicht: Kan niet bestellen bij Aliexpres? Uitleg VEILIG bestellen zonder creditcard

Lees de productbeschrijving goed door

Bij een webwinkel als Aliexpress, kan je niet zomaar eventjes je product terugsturen omdat het je niet bevalt, ook van enige vorm van garantie is er hoegenaamd geen sprake. Dat laatste is voornamelijk belangrijk bij elektrische en elektronische items. Goedkoop is hierbij niet altijd een goeie koop.

Zorg er dus steeds voor dat je heel goed de productbeschrijving hebt doorgenomen en dat je bij eventuele vragen eerst de verkoper contacteert. Dit kan meestal in het Engels. Je zou alvast niet de eerste zijn die een strandstoel voor een paar euro koopt die achteraf voor een poppenhuis bedoeld blijkt te zijn. Of dat je op de productfoto een mooie bos namaakbloemen ziet, maar dat je aankoop maar één bloemknop omvat. Beter voorkomen dan genezen dus.

Met bovenstaande tips kom je al een heel eind, al valt er nog wel meer te vertellen over deze webgigant. Wees gewoon op je hoede en weet waaraan je begint. Voor zekerheid over kwalitatieve producten ben je steeds beter af bij je lokale handelaar.