Babymutsen voor in de winter

Een babymuts voor in de winter is voor een newborn echt onmisbaar. Het staat niet alleen heel schattig, een muts zorgt er ook voor dat een baby zijn temperatuur beter vast kan houden. Het hoofdje van zo’n klein hummeltje is in verhouding tot zijn lijfje nog erg groot, dit maakt het ook moeilijker om de temperatuur te reguleren. Het hele eerste jaar reguleert een baby zijn temperatuur voor een groot deel met zijn hoofdje. Je kunt je daarom vast wel voorstellen dat het erg belangrijk is om het kwetsbare hoofdje warm te houden en te beschermen tegen kou.

Waarom een babymuts?
Daarnaast is de fontanel, die zich bovenop het hoofd van een baby bevindt, ook nog open. Langs deze weg kunnen zij ook gauw en veel warmte verliezen. Wanneer een kindje het lekker behaaglijk heeft, zal dit zijn groei bevorderen. Nog een element waarom een juiste temperatuur van belang is. Wanneer de donkere en koude dagen weer voor de deur staan is er nog meer reden om hier meer aandacht aan te besteden.

Hoe weet je of een baby het te warm heeft?
Baby’s kunnen het ook te warm hebben. Dit kun je heel eenvoudig checken door in het nekje te voelen. Wanneer het klam aanvoelt of als het zweterig is, dan kan het zijn dat de baby te warm aan is gekleed.

Welke babymuts voor de winter is geschikt?
Babymutsen voor in de winter zijn verkrijgbaar in allerlei varianten, vormen en materialen. Het zogenaamde ‘’helmmutsje’’ is het meest praktische. Deze valt over de oortjes, maar laat het voorhoofdje vrij. De touwtjes zorgen ervoor dat de muts keurig op zijn plek blijft zitten. Natuurlijke materialen en stoffen zijn het fijnst voor een baby. Denk bijvoorbeeld aan wol, katoen en zijde. Wol heeft als voordeel dat het, het hoofdje lekker warm houdt en het niet klam aanvoelt, omdat het veel vocht op kan nemen. Synthetische stoffen nemen geen vocht op en dit kan warmtestuwing tot gevolg hebben waardoor een baby de warmte niet meer goed kwijt kan.

Let op de maat
Let ook goed op de maat, want wanneer een babymuts te groot is, houdt het niet optimaal de warmte vast. Weet je de maat niet helemaal zeker? Meet dan het hoofdje van je baby op en vergelijk de hoofdomtrek met de omtrek van de babymuts. Met deze tips komt jouw baby de winter wel door!