Verzeker je tegen financiële schade in en om het huis met een woonverzekering

Er zijn bepaalde doemscenario’s waar je liever niet aan denkt en hoopt dat je deze nooit hoeft mee te maken. Een inbraak in huis of een woningbrand is voor veel mensen de ergste nachtmerrie. Toch is het goed om bij de risico’s van deze ongevallen even stil te staan, omdat wanneer je hier slachtoffer van bent er een heleboel op je af komt en je in ieder geval geen extra of onnodige financiële schade wil leiden. Een woonverzekering helpt hierbij om de risico’s af te dekken. Een woonverzekering bestaat uit een inboedel- en een opstalverzekering. Beide dekkingen of verzekeringen vormen vaak onderdeel van hetzelfde pakket maar kunnen los van elkaar afgesloten worden, omdat niet elke verzekering op iedereen van toepassing is. Naast grote zaken als brand en inbraak vallen er ook tal van kleinere ongelukjes binnen het huishouden in deze verzekering.

De opstalverzekering richt zich op alles wat vastzit aan het huis en niet meegenomen kan worden

Voor vrijwel elke huiseigenaar is een opstalverzekering een must, omdat je na een brand bijvoorbeeld niet zonder huis wil komen te zitten zonder financiële compensatie. Een opstalverzekering verzekerd dan ook de stenen van het huis en alles wat aan het huis vast zit, zoals bijvoorbeeld inbouwapparatuur in de keuken, maar ook de vloeren, de openhaard en de tuinschutting.

Onze favoriet: Opstalverzekering op Overstappen.nl

Brand is slechts een onderdeel dat afgedekt is, maar er zijn tal van andere scenario’s denkbaar waarbij je aanspraak wil maken op je opstalverzekering, zoals bijvoorbeeld bij lekkage en waterschade. Voor mensen die hun huis nog niet afbetaald hebben, is een opstalverzekering dan ook vaak verplicht en een voorwaarde van de hypotheekverstrekker. Wanneer je in een complex of flat woont dan is er meestal ook een vereniging van eigenaren die een gemeenschappelijke opstalverzekering heeft waarbij de risico’s afgedekt zijn. Het is in dit geval altijd goed om hier eerst onderzoek naar te doen voordat je zelf je eigen opstalverzekering afsluit.

De inboedelverzekering dekt spullen in huis en ongelukjes in het huishouden

De inboedelverzekering is eigenlijk voor iedereen die spullen van waarde in huis heeft interessant. Denk hierbij bijvoorbeeld aan alle elektronica, zoals een telefoon, TV, tablet of laptop. De inboedelverzekering verzekerd alles in het huis wat niet aan het huis vastzit en meegenomen kan worden. De inbraakverzekering is dan ook een van de voornaamste redenen.

Leestip: Inboedelverzekering op Overstappen.nl

Ook voor gezinnen met kinderen is een inboedelverzekering zeer interessant, omdat er diverse aanbieders zijn die een zogenaamde allriskdekking aanbieden, waarbij ook ongevallen door eigen toedoen vergoed zijn. Een mogelijk scenario, is bijvoorbeeld een kind dat per ongeluk een glas chocolademelk over de gordijnen heen morst. In dit geval kun je een claim maken op de inboedelverzekering.