Houten vloeren: duur maar duurzaam

Wie graag een houten vloer in zijn woning wil heeft twee opties: massief hout of parket. Er zitten nogal wat verschillen tussen deze opties. Verreweg het gemakkelijkst is het om parket te gebruiken. Je krijgt dan een vloer die op maat kan worden gekocht in houtkleuren die zorgvuldig zijn geselecteerd. Bij parket bestaan alleen de bovenste millimeters uit de geselecteerde houtsoort. Parket kan door een click systeem gemakkelijk worden gelegd. De vloer kan, afhankelijk van de dikte van de toplaag, meerdere keren worden geschuurd en opnieuw worden gelakt. De vloer ziet er dan weer als nieuw uit.

Levensduur van parket

Hoe lang een houten vloer meegaat is sterk afhankelijk van het soort hout. Het maakt ook uit of je kiest voor een parketvloer of een vloer van planken. Bij parket is de levensduur afhankelijk van de dikte van de toplaag, omdat dikkere lagen vaker kunnen worden afgeschuurd. Afhankelijk van het gebruik van de vloer moet het schuren eens in de 10 – 15 jaar worden gedaan. Per keer wordt er hooguit een millimeter afgeschuurd. Parket met een dikke toplaag van 6 millimeter kan minstens 6 keer worden geschuurd. Zo’n vloer gaat dus 60 – 90 jaar mee.

Massief houten vloer

Net zoals bij parket worden de planken voor een houten vloer ook voorzien van een systeem om de planken gemakkelijk aan elkaar te klikken. In sommige gevallen kan er gebruik worden gemaakt van lijm voor een extra sterke verbinding. Bij een vloer van planken wordt er gezocht naar hout uit dezelfde soort bomen, zodat een specifieke kleur kan worden gevonden. Als je gebruik maakt van planken voor een houten vloer is dat een kostbare aangelegenheid. De prijzen van hout zijn erg hoog en voor een vloer heb je vaak een flinke hoeveelheid nodig.

Eikenhouten vloer

Vloeren zijn te maken van allerlei soorten hout, al zijn de wat hardere houtsoorten daar meer geschikt voor. Een mooi voorbeeld is een houten vloer van eikenhout. Deze houtsoort wordt al eeuwenlang gebruikt om er gebruiksvoorwerpen van te maken. Voor een vloer voldoet dit hout uitstekend. In hele oude gebouwen ligt soms al eeuwenlang dezelfde houten vloer van onbehandeld eikenhout. Eikenhout is van zichzelf schoon, wat betekent dat er nauwelijks slechte plekken door noesten in zitten. Het hout kan zo worden behandeld dat de houtkleur licht wordt, maar er zijn ook behandelingen van houten vloeren waardoor de kleur donker wordt.

Onderhoud

Massief houten vloeren worden vaak onderhouden door ze periodiek in de olie of was te zetten. Dat biedt bescherming tegen vuil, en vooral tegen vocht. Dat is noodzakelijk, want een houten vloer kan niet tegen vocht. Als de vloer nat wordt moet die zo snel mogelijk weer droog worden gemaakt. Als een houten vloer in een ruimte is neergelegd waar het toch vochtig blijkt te zijn gaat de vloer onherroepelijk kapot. Het hout heeft een sterke werking door het vocht. Dat kan zo erg zijn dat de planken volledig krom trekken. Leg dus geen houten vloer in de badkamer of keuken.

Voordelig een houten vloer bestellen doe je bij LAB21.