De Peaky Blinders en hun invloed op de moderne mode

De televisieserie “Peaky Blinders” heeft een toegewijde aanhang opgebouwd vanwege de meeslepende historische setting, meeslepende personages en stijlvolle beelden. Een aspect van de serie dat vooral de aandacht van de kijkers heeft getrokken is het kostuumontwerp, dat de mode van het Engeland van na de Eerste Wereldoorlog goed nabootst en van een modern randje voorziet. In dit artikel onderzoeken we hoe Peaky Blinders’ de kleding en accessoires van tegenwoordig heeft beïnvloed

De kenmerkende look van Peaky Blinders

Een van de meest herkenbare elementen van de Peaky Blinders-esthetiek is de kenmerkende outfit van de groep, die bestaat uit maatpakken, laarzen met scherpe neuzen en natuurlijk platte petten. Deze kleding toont de arbeiders afkomst van de bende en hun verlangen om een beeld van respect en macht uit te stralen. Vooral de pakken hebben een slanke, moderne pasvorm die de laatste jaren populair is geworden in de mannenmode.

De invloed van Peaky Blinders op de mannenmode

Sinds “Peaky Blinders” is uitgezonden, is de populariteit van op vintage geïnspireerde herenkleding, met name pakken en bovenkleding, erg gestegen. Veel grote modemerken hebben collecties uitgebracht met stukken die doen denken aan de kleding van de personages uit de serie. De Peaky Blinders pakken worden ook omarmd door meer betaalbare merken, waardoor het voor fans gemakkelijker is om de stijl met een budget na te bootsen.

Naast de pakken heeft de serie ook de platte pet teruggebracht als modieus accessoire. Deze eenvoudige hoed was ooit een hoofdbestanddeel van de garderobe van de arbeidersklasse, maar was de afgelopen decennia uit de gratie geraakt. “Peaky Blinders heeft de flat cap een nieuw leven ingeblazen en wordt nu verkocht door meerdere bekende kledingmerken.

De rol van vrouwenmode in Peaky Blinders

Terwijl de mannen van de Peaky Blinders bekend staan om hun nette pakken, zijn de vrouwen van de show net zo stijlvol. Het kostuumontwerp voor de vrouwelijke personages is net zo aandachttrekkend en historisch nauwkeurig als dat van de mannen, met de nadruk op luxe materialen, gedurfde patronen en elegante silhouetten.

De kostuumontwerpster van de show, Caroline McCall, noemt de mode van de jaren twintig en dertig als een belangrijke invloed op de kostuums van de vrouwen. Deze periode zag een verschuiving van de beperkende kleding en de opkomst van meer ontspannen, nauwsluitende stijlen. De vrouwelijke personages van Peaky Blinders, dragen jurken die deze verschuiving laten zien en een gevoel van onafhankelijkheid en bevrijding uitstralen.

De impact van Peaky Blinders op de vrouwenmode:

Net als de mannenkleding in de show hebben ook de vrouwen kostuums een impact gehad op de mode van tegenwoordig. Er is een heropleving van interesse in vintage-geïnspireerde jurken en andere kledingstukken, met veel merken die collecties uitbrengen die geïnspireerd zijn op de mode van de jaren 20 en 30. De elegante, vrouwelijke looks van Peaky Blinders heeft bijgedragen dat deze stijlen mainstream zijn geworden en heeft nieuwe mogelijkheden voor damesmode geopend.