4 tips voor een duurzaam relatiegeschenk

Bij steeds meer bedrijven staat duurzaamheid vandaag de dag hoog in het vaandel. Een goede ontwikkelingen, want klimaatverandering gaan we alleen tegen als we met zijn allen de schouders eronder zetten. Er zijn verschillende manieren om jouw bedrijf te verduurzamen. Zo kun je het productieproces eens kritisch onder de loep nemen of brandstofauto’s vervangen door elektrische. Duurzame relatiegeschenken zijn eveneens een optie. Wil je jouw relaties een duurzaam geschenk cadeau doen? Wij zetten hier 4 tips voor een duurzaam relatiegeschenk op een rijtje.

1. Kijk naar het materiaal waarvan het gemaakt is
Veel ondernemers kijken alleen naar de uitstraling van een relatiegeschenk. Hier valt wat voor te zeggen, want je wilt jouw relaties een mooi geschenk cadeau doen. Als je alleen naar de uitstraling kijkt, is de kans klein dat het om een duurzaam relatiegeschenk gaat. Een relatiegeschenk duurzaam wordt namelijk gemaakt van materialen die met zorg geselecteerd zijn en weinig tot geen impact hebben op het milieu. Bij deze geschenken kom je bijvoorbeeld niet snel plastic tegen. Plastic is immers geen milieuvriendelijk materiaal. Wil je een duurzaam relatiegeschenk kopen? Kijk dan welke materialen er allemaal in verwerkt zijn.

2. Kies voor een herbruikbaar geschenk
Als je jouw relaties een geschenk cadeau wilt doen, kom je mogelijk al snel uit bij pennen of aanstekers. Dergelijke relatiegeschenken kun je gebruiken tot ze leeg zijn. Wanneer de aansteker of pen leeg is, belandt het geschenk waarschijnlijk bij het afval. Wanneer je voor zo’n geschenk kiest, draag je niet bij aan het verkleinen van de afvalberg. Wil je hier wel een bijdrage aan leveren? Koop dan liever een herbruikbaar geschenk, zoals een drinkfles. Jouw relatie kan zo’n geschenk jarenlang gebruiken alvorens deze bij het afval terechtkomt.

3. Denk out of the box
Bij relatiegeschenken denken de meeste ondernemers altijd in hetzelfde straatje. Wil je jouw relaties verrassen met een duurzaam relatiegeschenk? Denk dan eens out of the box. Wanneer je aan duurzaam denkt, denk je al snel aan de natuur. Waarom zou je jouw relaties daarom geen bloemen of planten cadeau doen. Droogbloemen zijn bijvoorbeeld een goed idee. Doordat deze bloemen gedroogd zijn, gaan ze lange tijd mee. Hierdoor beleven jouw relaties er lange tijd plezier aan.

4. Stel voor jezelf een budget vast
Voor een duurzaam relatiegeschenk betaal je doorgaans meer dan voor een niet-duurzaam geschenk. Dit komt vooral door de materialen die gebruikt worden. Uiteraard is het niet wenselijk als de kosten de spuigaten uitlopen. Daarom doe je er goed aan een budget vast te stellen alvorens je op zoek gaat naar een duurzaam relatiegeschenk. Als je weet hoeveel je uit wilt geven, kun je filteren in het aanbod. De geschenken boven jouw budget worden dan niet getoond. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om een duurzaam relatiegeschenk te vinden dat binnen het kostenplaatje past.