5x tips om bij te dragen aan een duurzame vakantie in Europa

Europa heeft veel te bieden op het gebied van vakanties. Of het nu gaat om het ontdekken van nieuwe culturen, het proeven van lokale gerechten of het genieten van prachtige landschappen, Europa heeft voor ieder wat wils. Maar in een tijd waarin duurzaamheid en verantwoord reizen steeds belangrijker worden, is het belangrijk om na te denken over hoe we onze vakanties zo duurzaam mogelijk kunnen inrichten. Daarom geven we je hieronder vijf tips voor een duurzame vakantie in Europa.

#1 Kies voor een duurzame accommodatie

Een van de belangrijkste manieren om je vakantie duurzamer te maken, is door te kiezen voor een duurzame accommodatie. Er zijn veel opties beschikbaar, van eco-friendly hotels tot aan glampings en typische agriturismo. Deze accommodaties zijn ontworpen om zo min mogelijk impact op het milieu te hebben en kunnen je helpen om je ecologische voetafdruk te verkleinen tijdens je vakantie.

Wanneer je op zoek bent naar een duurzame accommodatie, let dan op certificeringen zoals Green Key. Dergelijke certificeringen garanderen dat de accommodatie duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Andere indicatoren kunnen zijn dat de accommodatie zich richt op het verminderen van afval, het gebruik van duurzame energiebronnen en het gebruik van lokale producten. Zo kun je in Italië bijvoorbeeld overnachten in een agriturismo aan het Gardameer of kiezen voor een typische finca op het eiland Mallorca.

#2 Maak gebruik van het openbaar vervoer

Een andere manier om je vakantie duurzamer te maken, is door gebruik te maken van het openbaar vervoer. In veel Europese steden en dorpen is het openbaar vervoer goed ontwikkeld en biedt het een handige en betaalbare manier om te reizen. Met het openbaar vervoer kun je het gebruik van de auto vermijden, waardoor je minder CO2-uitstoot en minder files veroorzaakt.

Als je op zoek bent naar een nog duurzamer alternatief, kun je vaker overwegen de fiets te nemen of te wandelen. Dit is niet alleen milieuvriendelijker, maar het kan ook een geweldige manier zijn om de omgeving te verkennen en te genieten van de natuur. In veel grote steden behoort een fietstour tot de beste mogelijkheden voor het verkennen van de stad.

#3 Eet lokaal en seizoensgebonden

Lekker eten geeft je een gevoel van blijdschap. En door lokaal en seizoensgebonden te eten, kun je  niet alleen genieten van heerlijke smaken, maar ook bijdragen aan duurzaam toerisme. Lokaal eten betekent dat het voedsel dat je eet afkomstig is van boerderijen en producenten in de buurt van je vakantiebestemming. Dit vermindert de uitstoot van broeikasgassen door transport en zo draag je ook een steentje bij aan de lokale economie.

Seizoensgebonden eten betekent dat je eet wat op er dat moment in het seizoen beschikbaar is. Dit helpt om de vraag naar voedsel dat wordt geïmporteerd of wordt gekweekt te verminderen, wat ook weer bijdraagt aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.

#4 Beperk je plasticgebruik

Plastic is een van de grootste vervuilers van onze planeet en kan een enorme negatieve impact hebben op de natuur en het milieu. Tijdens je vakantie in Europa kun je je gebruik van plastic verminderen door herbruikbare items mee te nemen. Denk hierbij aan een herbruikbare waterfles, koffiebeker en boodschappentas. Op deze manier kun je plastic vermijden en bijdragen aan een vermindering van de grote afvalberg.

#5 Respecteer de natuur en lokale gemeenschappen

Tot slot is het belangrijk om tijdens je vakantie in Europa respect te hebben voor de natuur en de lokale gemeenschappen. Dit betekent het vermijden van toeristische attracties en activiteiten die schadelijk zijn voor de natuur of de lokale cultuur, zoals dierenattracties of het kopen van souvenirs gemaakt van bedreigde dieren.

In plaats daarvan kun je op zoek gaan naar activiteiten die de natuur en de lokale gemeenschappen respecteren en ondersteunen. Bijvoorbeeld, het bezoeken van nationale parken, het deelnemen aan ecologische excursies en het kopen van lokale ambachten en producten.

Kortom, er zijn veel manieren om jouw vakantie in Europa duurzamer te maken. Door te kiezen voor een duurzame accommodatie of lokale agriturismo, gebruik te maken van het openbaar vervoer, lokaal en seizoensgebonden te eten, je plasticgebruik te verminderen en respect te hebben voor de natuur en lokale gemeenschappen, kun je bijdragen aan duurzaam toerisme en de impact van jouw vakantie op het milieu verminderen.